ArabicEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishTurkish

Lohusalık Dönemi

Lohusalık Dönemi

Lohusalık (Doğumdan Sonraki Dönem)

Lohusalık, doğum sonrasındaki altı haftalık süreyi ifade eder. Lohusalıkta hamileliğinizin sizde oluşturduğu değişiklikler ( fizyolojik ve psikolojik değişimler ) gebelik öncesindeki haline geri döner. Bütün organların ve sistemlerin hamilelik öncesindeki durumuna dönmesi aynı zaman diliminde olmayabilir. Ancak altı haftalık süre içinde yavaş yavaş vücudunuz eski halini alır.

Lohusalık kendi içinde 3 döneme ayrılır:

  1. Çok erken lohusalık: Doğumunuzdan sonraki ilk 24 saati kapsar.
  2. Erken lohusalık: Doğumunuzdan sonraki ilk bir haftayı kapsar.
  3. Geç lohusalık:  Erken lohusalık sonrasındaki 5 haftayı kapsar.

Üreme organları 6 haftalık lohusalık dönemi sonrasında normal haline döner. En belirgin değişiklik rahim boyutlarında olur. Bebeğini emzirmeyen annelerin büyük bir kısmı ve bebeğini emziren annelerden de bazıları bu dönemden itibaren artık adet görmeye başlar.

Lohusalık dönemini birkaç başlık altında incelemek mümkündür:

  • Hüzün: Dokuz aylık hamileliğiniz boyunca hem siz hem de eşiniz gebeliğe uyum sağlamak adına birçok evreden geçtiniz. Siz doğum denilen mucizeyi gerçekleştirmek adına gereken fiziksel çabayı gerçekleştirdiniz. Eşiniz de kaygılar içinde sürece dahil olmaya çalıştı. Artık siz, eşiniz ve bebeğiniz hep birlikte evinizdesiniz ve bunlar hayatınızın en mutlu günleri…

Hastaneden dönüşte evdeki ilk günlerde, sebebini açıklayamadığınız bir hüzün duyabilirsiniz. Bunun nedeni pek çok şey olabilir:

  • Belki heyecanlı ve beklentili günlerin ardından bir hayal kırıklığı hissi duyuyor olabilirsiniz.
  • Belki çok iyi beslenemiyor ya da uyuyamıyor olabilirsiniz.
  • Belki anneliğin gündüz ve gece ara vermeden mesai istemesi karşısında kendinizi yetersiz hissediyor olabilirsiniz.
  • Belki güç yetiremediğiniz durumlar karşısında elinizden bir şeyin gelmiyor oluşu sizi öfkelendiriyor olabilir.
  • Belki duyduğunuz öfkeden ötürü kendinizi suçluyor olabilirsiniz.
  • Belki bebek bakım sürecine eşiniz katılmıyor olabilir.

Sebep ne olursa olsun bütün bu durumların karşısında yapmanız gereken tek şey cesur olmaktır. Lohusalık döneminde bu hislere kapılmak çok normaldir ve genellikle lohusaların çoğunda bu hüzün hali görülür. Belki biraz sabır iyi gelir. Çünkü bu durum çok da uzun sürmez. Emin olun en geç 1-2 hafta içinde anne-babalığın gereklerine alışır, hatta zamanla keyif almaya başlarsınız. Çünkü bebeğinizin size, sizin de bebeğinize alışmanızdan sonra ebeveyn oluşunuzun ödülleri sizin için artık daha belirgin hale gelecektir.

  • Yorgunluk: Lohusalık dönemindeki yorgunluk hali, en dinç ve sağlıklı kişilerin dahi hissedebileceği çok normal bir durumdur. Kısa zamanda çok iş yapmak sizi bitkinleştirebilir. Bu da herhangi bir duygusal zayıflığınızı daha da kötüleştirir.

Yapmanız gereken tek şey, yorulduğunuzu hissettiğiniz anda ufak bir mola verip dinlenmektir. İş yapacağınız bir saati, bacaklarınızı havaya kaldırıp dinlendireceğiniz bir saatle değiştirin. Lohusalığın ilk dört haftasını kendinize ayırın. İlk hafta bir hasta gibi hareket edip nekahet döneminde olduğunuzu düşünün. Sonraki üç hafta ise sadece kendinizi şımartın. Dördüncü hafta bittiğinde tamamen aktif bir şekilde ayağa kalkıp, en geç iki ay içinde ise eski hayatınıza kaldığınız yerden devam edin.

Bu gönderiyi paylaş