ArabicEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishTurkish

Mesane Sarkması Teşhis ve Tedavisi

Mesane Sarkması Teşhis ve Tedavisi

Mesane Sarkması Teşhisi Nasıl Konur?

Çoğunlukla kadınlar rahim sarkmasını dışarıdan fark edebilir, bunu fark edip doktora başvurabilirler. Fakat nadir olarak ortaya çıkan durumlarda mesane sarkması hiçbir problemi bulunmayan bir kadında tesadüfi olarak fark edilebileceği gibi sıklıkla idrar kaçırma ya da vajinada dolgunluk hissi yaşayan bir kadının jinekolojik muayenesi sırasında sarkmanın güçlük çekmeden fark edilebilmesi ile konulabilir.

Fizik muayene, tam idrar tahlili, idrar kültürü ve böbrek fonksiyon testleri de barındıran rutin laboratuvar tetkikleri uygulanır. En kesin teşhis ise, ürojinekolojik muayene ile konabilmektedir.

Mesane Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar kesesi sarkmasının tedavisi, kadının yaşına, hastalığın evresine, genel sağlık durumuna ve daha sonra hamilelik isteyip istemediğine göre farklılaşır. İleride hamile kalmak istemeyen bir kadında mesane sarkması durumunda uygulanan tedavi şekli çoğunlukla hastanın dokusu kullanılarak idrar torbasının yukarı kaldırılmasıdır. Bu yöntemde başarı oranı yüzde ellilerdedir.

Sarkmanın şiddeti çok fazla ise ya da ameliyat geçirilmiş ve hastalık tekrar nüks etmişse o zaman meş adı verilen tıbbi bezler mesane altına yerleştirilir. Bu tekniğin başarısı ise neredeyse yüzde 90′lardadır.

Mesane sarkması ile beraber idrar kaçırma da mevcut ise, bu problemin tedavi edilmesi için daha farklı operasyon yöntemlerinin uygulanması gerekebilir. Bu ameliyatlar 20-30 dakikada tamamlanır ve başarı oranı % 90’ın üzerindedir.

Sistosel düzeltme ameliyatı ardından vajina genişlemesi problemi olan kişilerde bu gibi rahatsızlıkları azalacak ve cinsel hayattaki şikayetleri de yarıya indirecektir.

Bu gönderiyi paylaş