ArabicEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishTurkish

Plasenta Adezyon Bozuklukları (Yapışık Plasenta Bozuklukları)

Plasenta Adezyon Bozuklukları (Yapışık Plasenta Bozuklukları)

Plasenta Akreata, Plasenta İnkreata,  Plasenta perkreata

Plasentanın endometriyum denilen rahim içi dokuyu aşarak myometriyum denilen rahmin kas dokusunun içine doğru ilerlemesi, hatta rahimi en dıştan saran seroza olarak adlandırdığımız tabakaya kadar ulaşıp orayıda aşması durumunda plasental adezyon bozukluklarından (yapışık plasenta) bahsedilir.

Yapışık Plasente Tanısı

Plasenta adezyon bozukluklarının tanısı en erken 18. Gebelik haftasında ultrasonografik muayene ile konulabilmektedir. Uterusun arka duvarına yerleşmiş plasentalarda ve rahim duvarına olan yapışıklığın miktarının saptanamadığı durumlarda MRI ile inceleme de gerekebilir.

Yapışık Plasente Tedavi

Plasentanın adezyon bozuklukları doğum öncesi saptanamamış ise doğum sonrası plasentanın ayrılmaması ve kanamaya neden olabilir. Gebeliğin 18-20. Haftalarında yapılan muayene sonrasında hekiminiz size plasentanın yerleşim yeri hakkında bilgi verecektir. Bu konuda bilgilendirilmemiş iseniz mutlaka plasentanın yerleşim yeri hakkında hekiminizden bilgi talep ediniz. Eğer daha önce sezaryen ile doğum yapmış iseniz ve bu gebeliğinizde plasenta sezaryen kesisi üzerinde ise plasentanın adezyon (yapışık plasenta) problemi olma ihtimali çok yüksektir.

Böyle bir durumda gerekli hazırlıklar yapılmış olsa dahi ameliyatınız büyük risk taşır. Ameliyatınız donanımlı merkezlerde tecrübeli ekiplerce yapılmalıdır. Plasenta adezyon bozukluğu tanısı daha önceden konulmuş gebeliklerde biz doğumu gerekli hazırlıkları yaparak sezaryen ile yapmaktayız. Operasyonu ileri derecede yapışıklığın olduğu durumlarda bebek çıkarıldıktan sonra plasenta yerinde bırakılarak rahimin alınması şeklinde planlamaktayız. Operasyon esnasında bebek doğurtulduktan sonra eğer plasentanın yerleşim yeri uygunsa plasenta ve yapışık olduğu rahim dokusunu birlikte çıkararak yani rahimi koruyarakta operasyon yapabilmekteyiz.

Prof. Dr. Ateş KARATEKE

Bu gönderiyi paylaş